Tuesday, 14 July 2020

KUIH KERIA UBI KELEDEK UNGU

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua.

Semoga semua pembaca berada dalam keadaan sihat dan dimurahkan rezeki.

Hari nie CikYatie nak share buat Kuih Keria menggunakan ubi Ungu. Semalam tiba-tiba mood rajin tu datang plus anak-anak CikYatie pon beri kerjasama baik (maksudnya depa main elok ja). 2 minggu lepas CikYatie pergi Cameron Highland dan gatai plak beli ubi ungu nie. Padahal xtau bile nak makan nasib beli sikit ja sampai dah buruk-buruk dan tinggal la sikit yang elok-elok. 

So, bahan-bahannya simple je:


5 biji ubi keledik ungu (saiz biasa)
1 cawan tepung gandum (yang nie time uli jangan letak semua letak sikit2 smpai jadi doh lembut)
garam (ikut selera)
1 ketul Gula melaka/ 6 sudu gula pasir merah
Air

Mula-mula rebus ubi sampai lembut supaya senang korang nak lepek.



Masukan tepung sikit-sikit uli-uli sebati, masukkan 2 sudu air uli sampai jadi doh.


Lepas tu korang bentukan elok-elok, then goreng dalam minyak api kecil ye. Angkat dan tos minyak ye.














Then untuk gula melaka pula, api kecil je. CikYatie letak dalam 2 sudu air bru letak gula. Kacau sampai naik buih pekat tu bru korang tauk kuih keria tu balik-balikkan dia bagi bersalut elok.














So ini la kejadiannya.


























Semoga entry resepi kali ini bermanfaatnya. Terima kasih membaca. Jangan lupa Follow ye. Bye.

Monday, 13 July 2020

SARAPAN ROTI CELUP TELUR KEGEMARAN ANAK

Assalamualaikum, 

Rajin CikYatie hari nie update blog. Almaklum la masih baru dan masih semangat nak menulis. So Entry hari nie simple je. CikYatie nak share resipi yang semua orang dah tahu buat sebenarnya. Menu kegemaran anak dara CikYatie nie, simple n orang malas pon boleh buat. Kihkihkih...

Bahan-bahannya:

Telur
Roti 
Marjerin/Minyak
Garam

Cara-caranya:

Pecahkan telur then letak garam sikit je kocak sampai naik buih (naik buih sikit pon ok dah), potong roti ikut kerajinan or kreativiti korang. Lepas tu panaskan pan, cairkan mentega, rasa dah panas marjerin tu celup roti dalam telur then masak je lah. hahaha. Senang je kan.


Sarapan kegemaran anak CikYatie, tambah pulak air milo lagi berselera la dia. Buat minum or makan petang pon boleh jugak. So, itu saja la entry kali nie. Kalau ada kerajinan semua jadi, perut pon kenyang. 


Terima kasih suda baca. Bye...!