Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Semua.
Semoga semua pembaca berada dalam keadaan sihat dan dimurahkan rezeki.
Hari nie CikYatie nak share buat Kuih Keria menggunakan ubi Ungu. Semalam tiba-tiba mood rajin tu datang plus anak-anak CikYatie pon beri kerjasama baik (maksudnya depa main elok ja). 2 minggu lepas CikYatie pergi Cameron Highland dan gatai plak beli ubi ungu nie. Padahal xtau bile nak makan nasib beli sikit ja sampai dah buruk-buruk dan tinggal la sikit yang elok-elok.
So, bahan-bahannya simple je:
5 biji ubi keledik ungu (saiz biasa)
1 cawan tepung gandum (yang nie time uli jangan letak semua letak sikit2 smpai jadi doh lembut)
garam (ikut selera)
1 ketul Gula melaka/ 6 sudu gula pasir merah
Air
Mula-mula rebus ubi sampai lembut supaya senang korang nak lepek.
Masukan tepung sikit-sikit uli-uli sebati, masukkan 2 sudu air uli sampai jadi doh.
Lepas tu korang bentukan elok-elok, then goreng dalam minyak api kecil ye. Angkat dan tos minyak ye.
Semoga semua pembaca berada dalam keadaan sihat dan dimurahkan rezeki.
Hari nie CikYatie nak share buat Kuih Keria menggunakan ubi Ungu. Semalam tiba-tiba mood rajin tu datang plus anak-anak CikYatie pon beri kerjasama baik (maksudnya depa main elok ja). 2 minggu lepas CikYatie pergi Cameron Highland dan gatai plak beli ubi ungu nie. Padahal xtau bile nak makan nasib beli sikit ja sampai dah buruk-buruk dan tinggal la sikit yang elok-elok.
So, bahan-bahannya simple je:
5 biji ubi keledik ungu (saiz biasa)
1 cawan tepung gandum (yang nie time uli jangan letak semua letak sikit2 smpai jadi doh lembut)
garam (ikut selera)
1 ketul Gula melaka/ 6 sudu gula pasir merah
Air
Mula-mula rebus ubi sampai lembut supaya senang korang nak lepek.
Masukan tepung sikit-sikit uli-uli sebati, masukkan 2 sudu air uli sampai jadi doh.
Lepas tu korang bentukan elok-elok, then goreng dalam minyak api kecil ye. Angkat dan tos minyak ye.
Then untuk gula melaka pula, api kecil je. CikYatie letak dalam 2 sudu air bru letak gula. Kacau sampai naik buih pekat tu bru korang tauk kuih keria tu balik-balikkan dia bagi bersalut elok.
Semoga entry resepi kali ini bermanfaatnya. Terima kasih membaca. Jangan lupa Follow ye. Bye.
Wah rajin lah buat step by step...nampak best jer..tapi kat aussie susah nak cari keledek purple, byk oren jer
ReplyDeletekeledek Oren pon sedap awak. Same je rase. warna je lain.
DeleteWahh sedapnya kena try ni 😋 btw jemput singgah ke blog sye ye hihi boleh follow jugak hihi
ReplyDeleteDone Follow. Sedap awak. huhuhu
DeleteTerliurrnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteNyum..Nyum... huhuhuhu
Delete